Haymana Ziraat Odası > Duyurular > DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ

DÜŞÜK FAİZLİ KREDİ

T.C. Ziraat Bankası AŞ. ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından, 2018-2020 yılları arasında uygulanmak üzere, üreticilerin, Tarımsal Amaçlı Kooperatiflerin, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün, finansman ihtiyaçlarının uygun koşullarda karşılanması amacıyla tarımsal üretime yönelik düşük faizli yatırım ve işletme kredisi kullandırılmasına ilişkin, 2018/1 1 188 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı 10 Şubat 2018 tarih ve 30328 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Genelge ekinde gönderilen Kararnameye göre;

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince, 1/1/2018-31/12/2020 tarihleri arasında bitkisel üretim, hayvansal üretim ve muhtelif konularda düşük faizli işletme ve yatırım kredisi kullandırılacaktır.

Faiz oranı, Ziraat Bankasınca uygulanmakta olan tarımsal kredi cari faiz oranından, konularına göre %25-%100 oranları arasında değişmek üzere ekte gönderilen Kararnamede belirtilen oranlarda indirim yapılmak suretiyle değişken faiz olacaktır. İndirim oranları dikkate alındığında sütçü, etçi, kombine sığır yetiştiriciliği ile yaygın hayvansal üretim, su ürünleri, yurt içi sertifikalı tohum, fide, fidan kullanımı konularında 100.000 TL'ye kadar, kanatlı sektörü damızlık yetiştiriciliği, yem bitkisi üretimi ile yurtiçi sertifikalı tohum, fide, fidan üretimi konularında kullanılacak işletme ve yatırım kredilerinde uygulanacak faiz oranı %0 olacaktır.

Üreticilere kullandırılacak olan işletme ve yatırım kredisi üst limitleri konularına göre değişmekle birlikte 250.000 lira İle 20.000.000 lira arasında değişmektedir.

Düşük faizli kredi kullanmak isteyen üreticiler 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu kapsamında olan tarımsal ürünlerini ve yatırıma konu olan varlıklarını (ahır, kümes, hayvan, vs.) kredi tutarı üzerinden sigorta yaptırmak zorundadır.

Bu Karar kapsamında kredi kullanmayan çiftçilerin afet yaşaması durumunda kredi borçları ertelenmemektedir.

Ziraat Bankası veya Tarım Kredi Kooperatiflerine kanuni takipte borcu bulunan üreticiler bu Karar'dan yararlanamayacaktır. Ancak, kanuni takipte borçları bulunmakla beraber Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında borcunu erteleten veya borçlarını yeniden yapılandıran üreticiler bu karar kapsamında kredi kullanabilecektir.

Kararname kapsamında kredi kullanmak isteyen üreticilerimizin, 10/2/2018 tarihten, 31/12/2020 tarihine kadar T.C. Ziraat Bankası şubelerine veya Tarım Kredi Kooperatiflerine başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

Çiftçilerimize Duyurulur...